شماره های تماس
تماس با ایلیا حساب

مهم ترین مفاهیم و اصطلاحات مالیاتی که باید آن را بدانید!

کافی است تنها یکبار به اداره مالیات یا اداره دارایی مراجعه کنید با سیل عظیم کلمات متفاوت و تخصصی مالیاتی روبرو خواهید که اگر به تازگی وارد عرصه حسابداری و مالیاتی شده باشید حسابی گیج خواهید شد.

ایلیا حساب / بلاگ ایلیا حساب / مهم ترین مفاهیم و اصطلاحات مالیاتی که باید آن را بدانید!
مهم ترین مفاهیم و اصطلاحات مالیاتی که باید آن را بدانید!
21 آبان، 1399
بازدید 13943 مرتبه

امتیاز : 4.3
تعداد رای : 121

no pic
عنوانین
 
اداره مالیات و اداره دارایی در سرتاسر کشور شعبه دارند کافیست یکبار به این اداره ها معراجعه کرده باشید ، علاوه بر حجوم جمعیت و مودیان با حجوم کلمات تخصصی حسابداری و مالیاتی روبرو خواهید شد . برای کسانی که در این رشته به تازگی قدم برداشته اند و یا قصد فعالیت در این رشته را دارند ، یکی عواملی که به شما در این راه کمک خواهد کرد ، یادگیری این نوع اصطلاحات است . این مقاله برای کسانی که میخواهند در رشته های حسابداری ، حسابرسی و مالیاتی فعالیت داشته باشند بسیار مفید خواهد بود .در ادامه مهم ترین مفاهیم مالیاتی را که باید بدانید را برایتان توضیح خواهیم داد.
 
 

سازمان امور مالیاتی کشور :

ماده 95 قانون برنامه سوم توسعه اقتصادی سازمان امور مالیاتی را این گونه تعریف میکند : سازمان امور مالیاتی کشور ، موسسه ای است دولتی که زیر نظر وزارت امور اقتصادی و دارایی تاسیس شده و کل اختیارات ، وظایف ، کارکنان ، امکانات و ... موجود در این دو اداره که در معاونت امور مالیاتی و بخش ها و حوزه های مالیاتی به کار گرفته شده بود ، به سازمان امور مالیاتی کل کشور منتقل شده است . 

واحد مالیاتی

واحد مالیاتی در واقع نسخه کوچک و محدود شده ی سازمان مالیاتی کل کشور است که بر اساس نوع فعالیت ، محل فعالیت و ... تعیین میگردد . مثلا شرکتی در شمال تهران با شرکتی در جنوب شهر تهران واحد های مالیاتی  متفاوتی دارد . شرکتی با فعالیت دانش بنیان در مقایسه با شرکت که فعالیتی در محدوده قطعات پزشکی دارد واحد های مالیاتی متفاوتی دارد زیرا هر صنف قانون و مقررات مختص به خود را دارد . 

حوزه مالیاتی

قطعاً اسم اظهارنامه مالیاتی به گوشتان خورده است ، حوزه مالیاتی دریافت کننده اظهارنامه های مالیاتی هستند در واقع یک واحد سازمانی است که به موجب قانون مالیات های مستقیم (ق.م.م) مسئولیت تشخیص و مطالبه مالیاتی را برعهده دارد. 

مودی

مودی به هر کسی که جدا از نوع فعالیت و محدوده جغرافیایی و ... به دولت مالیات پرداخت می کنند و به عبارتی ساده تر به دولت مدیون هستند و بابت آن فعالیتی که انجام می دهند باید به دولت مالیات پرداخت کنند گفته می شود . 
در ادامه قرار است مقام و پست هایی که در اداره مالیات با آن سر و کار داشته و یا خواهید داشت را برایتان توضیح دهیم : 
 
 
اگر بخواهیم این مقام و منصب را در یک توضیح کوتاه خلاصه کنیم بدین ترتیب خواهد بود : 
 
همه کارمندان ، مامورانی که موظف به انجام وظایف خود در راستای موضوع ماده 219 قانون مشتمل بر شناسایی ، تشخیص ، مطالبه و البته وصول مالیات های مربوطه هستند را ماموران مالیاتی می نامند. مقام و سمت های ماموران مالیاتی بدین ترتیب است : کارشناس مالیاتی ، کاردان مالیاتی ، کارشناس ارشد مالیاتی ، رئیس گروه مالیاتی و رئیس کل امور مالیاتی  که در ادامه به توضیح هر یک خواهیم پرداخت :
 
  • کاردان مالیاتی : کاردان مالیاتی از بین کارمندان آن اداره مالیات انتخاب می شود. حداقل مدرک تحصیلی مورد نیاز برای این سمت دیپلم یا فوق دیپلم است و فرد دارای این مقام زیر نظر فرد کارشناس ارشد مالیاتی فعالیت میکند.
 
  • کارشناس مالیاتی : کسی میتواند به عنوان شغل کارشناس ارشد فعالیت کند ، باید چند مورد ویژگی داشته باشد اول اینکه باید حتما مدرک کارشناسی و بالاتر داشته باشد و ویژگی مهم و حائز اهمیت بعدی این است که باید حدود 3 سال سابقه کار در سمت کاردان مالیاتی داشته باشد. البته همانطور که مشخص است که کارشناس مالیاتی نیز از بین کارمندان انتخاب می شود. این سمت زیر نظر کارشناس ارشد مالیاتی فعالیت می کند. 
 
  • کارشناس ارشد مالیاتی : کارشناس ارشد مالیاتی از مابین کارمندان اداره مالیات با حداقل مدارک کارشناسی و بالاتر انتخاب می شود کارشناس انتخابی باید حدود 3 سال سابقه فعالیت در سمت کارشناس مالیاتی داشته باشد که کارشناس مالیاتی نیز باید حدود 3 سال سابقه در سمت کاردان مالیاتی داشته باشد که در کل برای رسیدن به سمت کارشناس ارشد مالیاتی باید حدود 6 سال سابقه داشته باشید . این سمت وظیفه دارد گزارشات و عملکرد افراد زیر دست خود را تهیه کند و تحت نظر رئیس گروه مالیاتی فعالیت کند. 
 
 
  • رئیس گروه مالیاتی : کل سمت های مالیاتی به یکدیگر وابسته هستند ، رئیس گروه مالیاتی از بین کارمندان با حداقل مدرک کارشناسی با سابقه 9 سال انتخاب می شود ( سه سال کاردان مالیاتی ، سه سال کارشناس مالیاتی ، سه سال کارشناس ارشد مالیاتی ) ، این سمت موظف است به واحد های مالیاتی رسیدگی به آن ها بازرسی کند و تحت نظر رئیس کل فعالیت می کند.
  • رئیس کل امور مالیاتی:  بالاترین سمت اداره رئیس کل امور مالیاتی می باشد که با مدرک کارشناسی و بالاتر میتواند انتخاب شود و سابقاً باید حدود 3 سال یا اگر بخواهیم از اول حساب کنیم حدود 12 سال (3 سال کاردان مالیاتی ، 3 سال کارشناس مالیاتی ، 3 سال کارشناس ارشد مالیاتی ، 3 سال رئیس گروه مالیاتی ) سابقه مرتبط داشته باشد. 
 
 

سال مالیاتی :

یکی دیگر از اصطلاحاتی که در ادارات مالیات عملکرد ، ارزش افزوده و یا اداره دارایی به آن برخورد خواهید داشت کلمه یا اصطلاح سال مالیاتی است که به طور معمول یک سال شمسی یعنی از فروردین تا اسفند تعیین می گردد . این موضوع برای کسانی صادق است که سال مالی آن ها نیز1 فروردین باشد لیکن برای شرکت یا اشخاص مشمول مالیاتی که سال مالی آنها هر ماهی غیر از 1 فروردین باشد ، سال مالیاتی آن ها نیز به همین ترتیب انتخاب می گردد . موعد تسلیم اظهارنامه مالیات عملکرد آن ها هم دقیقاً 4 ماه بعد از سال مالی تعیین میگردد . مثلاً اگر سال مالی آنها 1 مرداد باشد سال مالیاتی آنها نیز 1 مرداد و موعد تسلیم اظهارنامه عملکرد آن ها ماه آذر می باشد. 

اظهارنامه مالیاتی : 

اظهارنامه مالیاتی فرمی است که از طرف دولت تهیه شده است که مودیان باید در موعد مقرر آن را تکمیل کنند غیر از آن متوجه جریمه خواهند شد. اظهارنامه مالیاتی بر دو نوع است : اظهارنامه عملکرد که به صورت سالانه تهیه می شود و مودی الزاماً باید درآمد و هزینه ها رو خود را در همان فرمی که قبلتر به آن اشاره کردیم را درج کنند . هر نوع دخالت عمدی در تغییر یا غیرواقعانه نشان دادن اطلاعات مندرج در این فرم مشمول جریمه خواهد بود. ارسال اظهارنامه عملکرد تا 4 ماه بعد از پایان سالی مالی زمان دارد.  نوع دوم اظهارنامه ، اظهارنامه ارزش افزوده است که فرمی است که در این فرم خرید و فروش مربوط به هر فصل درج خواهد شد . این اظهارنامه تا 15 روز تا پایان هر فصل مهلت ارسال دارد . اصلاح اظهارنامه عملکرد تا یک ماه بعد از ارسال آن به تعداد یک دفعه امکان اصلاح دارد ولی اظهارنامه ارزش افزوده مدت زمانی ندارد منتها تعداد دفعاتی که می توان آن را ویرایش کرد سه بار است. 
 
 

برگه تشخیص مالیات :

برگ تشخیص همان برگه ای است که نشان میدهد مودی یا فرد مشمول مالیات باید چقدر مالیات پرداخت کند. 

برگه قطعی مالیات : 

زمانی که برگه تشخیص صادر شد ، شرکت یا فرد مشمول مبلغ تعیین شده توسط دولت را قبول میکند و برگه تشخیص مالیات به برگه قطعی تبدیل می شود و مودی موظف است مبلغ مندرج در برگه تشخیص را پرداخت کند در غیر اینصورت روی برگه تشخیص صادر شده اعتراض می کند که باید مودی یا نماینده وی  با ممیزان مالیاتی در جلسه حل اختلاف و کمیسیون مالیاتی به توافق برسند و مبلغ توافقی را مودی باید پرداخت کند . 
 
 
معافیت مالیاتی :
معافیت به معنای عدم پرداخت مالیات و چشم پوشی و بخشیدن مالیات است . مثلاً زمانی که حقوق و دستمزد ارسال میکنیم طبق قانون اعلامی برای سال 99 معافیت حقوق مبلغ 30.000.000 ریال تعیین شده است ، بنابراین کسانی که تا 30.000.000 حقوق دریافت می کنند ملزم به پرداخت مالیات نیستند . غیر از این عدد هر عددی حتی 100 ریال بالاتر از این عدد باید معافیت از آن کسر و مابقی مالیات آن پرداخت شود . 
مفاصا حساب مالیاتی :
مفاصا حساب به معنی گزارشی است که تایید می کند شرکت ، فرد یا به صورت کلی مودی چقدر بدهی دارد به عبارتی دیگر مفاصا حساب گزارشی است که گواهی میکند مودی مالیات مشمول خود را تا به این لحظه پرداخت کرده و هیچ دینی به دولت ندارد. 
 
 

هیئت حل اختلاف مالیاتی :

همانطور که از نامش پیداست هیئتی است که مشکلات مالیاتی را بررسی  و برطرف می کند . این هیئت مرجع تمامی مشکلات مالیاتی است به جز مواردی که قانون مالیات های مستقیم مرجع دیگری را پیش بینی می کند . 
 

ارسال نظر

ایلیا حساب
پاسخ در سریع ترین زمان
ایلیا حساب
خوش آمدید
چطور میتونم کمکتون کنم؟
04:48
با ما در واتساپ صحبت کنید